Ez egy egytálétel bőséges színnel, ízzel és textúrával, hogy ízlelőbimbóid boldogan tartsa, és a gyomrod teljes legyen.
A bibimbap (비빔밥) egy változatos és tápláló koreai étel. Szó szerinti fordítása "kevert rízs". Meleg rízst tálalnak fel namullal (sült és fűszeres zöldségekkel), gochujanggal (chilipasztával), szójaszósszal vagy doenjanggal (szójabab pasztával). Nyers vagy sült tojás és szeletelt hús (általában marhahús) gyakori kiegészítői. A forró edény tartalmát alaposan összekeverjük mielőtt elfogyasztjuk.
Dél-Koreában Jeonju, Jinju és Tongyeong különösen híresek a bibimbap változataikról. 2011-ben a CNN Travel által összeállított, "a világ 50 legfinomabb étele" olvasói közvélemény kutatásának 40. helyén szerepelt.
HOZZÁVALÓK (3-4 adag)
HÚS ÉS HÚSSZÓSZ
- 100 g darált marhahús
- 1 ek. szójaszósz
- 1 ek. szezámolaj
- 1 tk. cukor (barna cukor is jó)
- 1 tk. darált fokhagyma
ZÖLDSÉGEK ÉS EGYÉB
- 250 g enyhén fűszerezett spenót
- 350 g enyhén fűszerezett babcsíra (ha túl soknak látod kihagyható)
- 100 g shiitake gomba
- 120 g sárgarépa (1 kicsi)
- 1/2 tk. finom tengeri só (1/4 tk. kerül felhasználásra mikor főzzük a shiitake gombát és a sárgarépát)
- 3-4 adag párolt rízs
- 3-4 db tojás (kiszolgált adag menyiségétől függően)
- Kis olaj a hús, a gomba, a répa és a tojás elkészítéséhez
- Koreai fűszerezett hínár, aprított (hosszú, vékony darabokra)
BIBIMBAP SZÓSZ
- 2 ek. gochujang
- 1 ek. szezámolaj
- 1 ek. cukor
- 1 ek. víz
- 1 ek. pörkölt szezámmag
- 1 tk. ecet (lehet almaecet)
- 1 tk. darált fokhagyma
Egyéb zöldséglehetőségek: Daikon retek saláta, koreai uborka köret, gosari és harangvirág gyökér
613 kcal
ELKÉSZÍTÉS:
1. KÉSZÍTSE ELŐ ÉS FŐZZE MEG A HOZZÁVALÓKAT
- A darálthúst keverjük össze a a fent leírt hússzósszal. Pácoljuk a hús kb. 30 percig, amíg más összetevőkön dolgozunk, hogy fokozzuk az ízt. Öntsünk egy kis olajat a serpenyőbe és főzzük a húst közepes vagy magas lángon. Kb. 3-5 percet vesz igénybe, hogy alaposan megfőjön.
- Keverjük össze a bibimbap szósz összetevőit egy tálban.
- A spenótot és a babcsírát a lenti képhez hasonlóan készítsük el.
- Öblítsük le, hámozzuk meg és vágjuk julienne-re a répát. Tegyünk egy kis olajat és 1/4 tk. finom tengeri sót a serpenyőbe és főzzük a répát közepes vagy magas hőmérsékleten 2-3 percig.
- Tisztítsuk meg / öblítsük le a shiitake gombákat és szeleteljük fel vékony darabokra. Adjunk némi olajat és 1/4 tk. finom tengeri sót a serpenyőbe, és főzzük a gombákat közepes vagy magas lángon, míg kész nem lesz az összes. (Ez kb 2-3 percet vesz igénybe.)
- Készítsük el a tükörtojást.
2. Tegyük a rízst egy tálba és adjuk hozzá a húst, a zöldségeket, a fűszeres hínárt, a bibimbap szószt és a tojást helyezzük a tetejére. Tálalhatjuk.
3. Keverjük össze jól az összetevőket a tálban és élvezzük az ízeket!
Ha elkészítettétek írjátok meg, hogy nektek hogy sikerült és hogy hogy ízlett. ^.^
A recept és képek forrása: https://mykoreankitchen.com/bibimbap-korean-mixed-rice-with-meat-and-assorted-vegetables/